fredag 16 december 2011

Favella i Rio

Som de flesta vet sa finns det stora slumomraden i Rio dar manga fattiga bor, men ocksa de riktigt stora knarklangarna.... Dessa omraden ar livsfarliga att ga in i sjalv, da dessa drogtillverkare har full koll pa vilka som kommer in och overvakar alla, dessutom manga gangkrig och uppgorelser med en och annan skjutning av automatvapen... Man skall med andra ord inte ga in har sjalv.

Vi gick hit med en guidat tur med en kille som hade gjort detta i manga ar och kande till de flesta. Dessutom gick vara pengar till ett dagis mitt i favellan dar de tar hand om manga av de barn som bor dar. Hjalper till om de ar sjuka mm. Sa de accepterade guidade turer genom en viss gata da pengarna gick till bra och viktiga andamal.

2 dagar innan vi kom hit hade polisen gjort en stor rassia och tagit den hogste knark bossen och nagra till ... De var stora nyheter har i Brasilien och det gick pa nyheterna hela tiden. Detta gjorde att vi forst fick reda pa att vi inte kunde ga igenom denna favella for att det var for stor risk for alla oroligheter som var dar nu.

Men eftersom nu polisen bevakade omradet och skulle dessutom gora en riktigt stor genomsokning nagra dagar efter, sa fick vi gront ljus att ga igenom i alla fall...







Har ar den tydliga skillnaden mellan rika och fattiga.... gransen ar en bro som ar designad till ett sportcenter. Darefter borjar hoghus och rikare omrade. Denna bild ar valdigt talande hur det ar i Rio.... Mixen av alla dessa olika manniskor, och tydliga skillnader pa fattig och rik



Har visar nagra killar oss nar de spelar trummor pa en platburk och en plasthink...



sopor overallt.....







Eldragningar sa man blir morkradd.... Har skulle du jobbat Johan Andersson ;)






De slanger sina sopor rakt utanfor dorren....



Strax utanfor favellen... stor skillnad pa dessa fargglada hus.


Avslutar turen i ett fargglatt omrade precis utanfor det storsta slumomradet i centrala Rio som vi har gatt igenom i nagra timmar. Jag ar ordentligt tagen hur dessa manniskor bor inne i favellorna. Och undrar hur alla barnen har det som vaxer upp har.... De ar ett hart liv de lever och riskerna ar stora med allt var det innebar att bo i ett fattigt omrade med enormt hog kriminalitet, knarktillverkning, gangkrig, overfall och skottlossningar......och en knark kung som styr det mesta.


Vi skall vara glada som vaxt upp i ett tryggt och valordnat land som Sverige... det gar inte jamfora overhuvudtaget med hur dessa barn vaxer upp.......

2 kommentarer:

  1. japp, här hade jag ÄLSKAT att försvinna med min kamera :)

    SvaraRadera
  2. Louise, hade du gjort det sa hade bade du och din kamera forsvunnit for alltid.... sa tur att du ar kvar i lilla Helsingborg i sakert forvar ;)

    SvaraRadera